پورتال موسسه آموزش عالی آزاد فاخر

جمعه، 10 فروردین 1403 (Fri, 29 Mar 2024) | 02:29:40
مــرکز مشــاوره فاخــر
متون فقه
ســوال:
سلام.باتغییر قانون جزا آیا مباحث متون فقه هم تغییر پیدا کرده است یاخیر؟؟من دارم متون فقه4 تحریر الروضه فی شرح اللمعه تالیف دکترسیدمحمد صدری که بازتنظیم علیرضا امینی وسیدمحمد رضا آیتی که چاپ1389 است رو مطالعه میکنم.راهنمایی کنید که چه کتبی ازمتون فقه برای ارشد مطالعه شود با توجه به تغییرقانون.تشکر.


پاســـخ:
با سلام
مبحث مرور زمان تغییر کرده است که این مبحث نیز در فقه آورده نشده است.
درس متون فقه در پنج گرایش در همگی با ضریب 1 از مواد آزمونی کارشناسی ارشد حقوق است :
1. حقوق مالکیت فکری -------------(با میزان تاثیر 1/11درصد ازنمره کل)
2. حقوق جزا و جرم شناسی--------(با میزان تاثیر 5/12 درصد ازنمره کل)
3. حقوق خصوصی------------------(با میزان تاثیر 3/14 درصد ازنمره کل)
4. حقوق عمومی--------------------(با میزان تاثیر 3/14 درصد ازنمره کل)
5. حقوق اقتصادی-------------------(با میزان تاثیر 3/14 درصد ازنمره کل)
نکاتی که میتوان در مورد این درس گفت اینست که:
1) کسانی که بتوانند متون عربی را بخوبی بفهمند و ترجمه کنند و لغات و قواعد عربی را تا حدی می دانند در مطالعه و زدن تست این درس مشکل کمتری دارند برای همین دانشجویان فقه و مبانی حقوق که در آزمون ارشد حقوق شرکت می کنند در این درس موفقترند .
2) رقابت در رتبه های برتر بین داوطلبان در میزان پاسخگویی به متون فقه و متون حقوقی است چون این دسته از داوطلبان همه دروس تخصصی را با درصد بالا می زنند.بنابراین این دو درس در کسب رتبه های برتر نقشی انکار ناپذیر دارند .
3) درس متون فقه برخلاف متون حقوقی بدلایلی از جمله همخوانی با قوانین موضوعه مانوس بودن زبان عربی با زبان فارسی واستدلالی بودن مباحث آن ماندگاری خوبی در ذهن داردمنتها متون فقه دارای حجم بالایی است که این حجم باید در برنامه ریزی مورد توجه قرار گیرد .
4) طبق ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی ـ قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی‌کرده‌، حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که‌قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلاًقانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد، با استناد به منابع‌معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین‌شرعی نباشد، حکم قضیه را صادر نمایند از این لحاظ متون فقه اهمیت ویژه ای می یابدچون در صورت نبودن قانون یا ناقص ومبهم و متعارض بودن آن جانشین قانون است .
منابع متون فقه
 منابع اصلی
مرجع اصلی متون فقه کتاب الروضة البهیة فی شرح اللمعة الدمشقیة (شرح لمعه )است سوالی که اغلب داوطلبان دارند اینست که اگر ما خود کتاب لمعه دمشقیه را بخوانیم کافی است یانه ؟ جواب اینست که شرح لمعه همانگونه که از نامش پیداست توضیح همان لمعه است مطالب آنرا با توضیحات لازم در بر دارد و کاملتر است در نتیجه مطالعه آن بهتر است اما اگر خواستید خود لمعه را بخوانید ترجمه فیاض از انتشارات دانشگاه تهران را بخوانید چون اولا" قیمت مناسب دارد و در ثانی در این ترجمه مباحث فقهی با مواد قوانین موضوعه در زیر نویسها تطبیق داده شده است هرچند باز توصیه ما مطالعه شرح لمعه است که سه ترجمه معتبر و مناسب برای مباحث حقوقی از شرح لمعه در بازار موجود است که مطالعه یکی از آنها کافیست داوطلب با توجه فرصت و توانایی مالی میتواند هریک از این ترجمه ها را تهیه کرده و بخواند اما قبل از پرداختن به این سه ترجمه چند توضیح ضروری لازمست :
1. کتاب شرح لمعه دمشقیه مشتمل بر مسایلی چون عبادات و فرایض نیز هست که در آزمونهای حقوقی مورد توجه نیست و فقط از مباحث حقوقی آن سوال طرح میشود معیار تشخیص مباحث حقوقی عناوین و سر فصلهای قانون مدنی مثل نکاح- متاجر(عقود و معاملات ) - دین - رهن - حجر - ضمان - حواله - کفالت - صلح - شرکت - مضاربه - ودیعه - عاریه - مزارعه – مساقات - اجاره - وکالت - شفعه - جعاله – وصیت..... و قانون مجازات اسلامی مثل حدود و قصاص و از این قبیل است.
2. برخی مباحث متون فقه در مقایسه با سایر مباحث بسیار مهم و پرسوالند مهمترین مبحث از لحاظ آزمونی نکاح است سپس مباحث مربوط به عقود معین مثل بیع و اجاره و ....و در درجه بعد مبحث متاجر از اهمیت زیادی برخوردار است درصد بالایی از سوالات آزمونها از این مباحث طرح می گردد. بنابراین چون برخی ترجمه ها در جلدهای متعددی ارائه شده داوطلبان هر ترجمه ای را تهیه می کنند باید اولویت را به تهیه جلدهایی که به این مباحث اختصاص یافته را بدهند .
3. داوطلبان اگر مباحث متون فقه را بصورت تطبیقی و همراه با قوانین جاری مثل حقوق مدنی و قانون مجازات اسلامی بخوانند دو سر سود برده اند چون اغلب قوانین ما ریشه فقهی دارد ضمن افزایش سواد حقوقی و یادگیری متون فقه مروری هم بر قوانین و دروس تخصصی خواهند داشت فقط باید دقت کنند مطالب را در مواردی که متن قانون با مباحث شرح لمعه اختلاف دارد (که البته کم است )قاطی نکنند یادتان باشد منبع متون فقه شرح لمعه است به سوالات متون فقه بر اساس این کتاب باید پاسخ گفت حتی اگر با قوانین موضوعه ما اختلاف داشته باشد ضمن اینکه مباحث متون فقه از متن قوانین ما بسیار مفصل تر است و نباید انتظار داشت مصادیق همه مباحث متون فقه را در قوانین موضوعه یافت.
چند ترجمه معتبر و مناسب با مباحث حقوقی از شرح لمعه در بازار کتاب موجود است که خواندن یکی آنها یا حداقل قسمتهایی از آنها ضروریست که به ترتیب اولویت (اولویت بندی نظر شخصی من است اگر به هر دلیلی از جمله عدم دسترسی یا محظورات مالی نتوانستید اولویت های بالاتر را تهیه کنید الویت بعد از آنرا تهیه کنید ) عبارتند از :
1. ترجمه لمعه دمشقیه(جلدهای 5 الی 14 ) دکتر علی شیروانی انتشارات دارالفکر
2. متن تحریرالروضه به همراه ترجمه فقه استدلالی سید مهدی دادمرزی انتشارات سمت
3. مباحث حقوقی شرح لمعه دکتر اسداله لطفی انتشارات مجد(شامل 2 جلد است یک جلد متن و یک جلد ترجمه )
4. ترجمه تحریر الروضه فی شرح اللمعه، علیرضا امینی ـ سید محمد رضا آیتی، دوره 2 جلدی، انتشارات سمت


کــد پیگیری: 33306776 تعداد بازدید: 7066
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به موسسه آموزش عالی آزاد فاخر در شیراز است