پورتال موسسه آموزش عالی آزاد فاخر

جمعه، 7 اردیبهشت 1403 (Fri, 26 Apr 2024) | 04:04:01
مــرکز مشــاوره فاخــر
تصدی
ســوال:
مفهوم تصدی در قراردادهای حمل و نقل تجاری را بررسی کنید و متصدی کیست ؟


پاســـخ:
با سلام
یکی از عملیات تجاری که در قوانین تجاری از آن یاد شده قرارداد حمل و نقل است در این جا به بررسی. و مسئولیت مدنی و کیفری متصدیان حمل و نقل، حقوق و وظایف ارسال کنندگان کالا می پردازیم. قبل از هر چیز باید توجه داشت که قرارداد حمل و نقل تابع مقررات عقد وکالت است و متصدی حمل و نقل کالا مانند وکیل، امین محسوب می شود و هم چنین ارسال کننده کالا موظف است در قرارداد حمل و نقل به نشانی صحیح گیرنده کالا، محل تحویل کالا، تعداد و میزان کالا و محتوای بسته بندی ها، مدتی که کالا باید در آن مدت تحویل داده شود، مسیری را که کالا در آن حمل می شود و تعیین قیمت اشیای گران بها توجه کند.
هم چنین باید توجه داشت که خسارت ناشی از تعیین نکردن نکته های یاد شده یا تعیین آن ها به غلط متوجه ارسال کننده کالاست. به علاوه ارسال کننده باید در بسته بندی کالا دقت لازم را به عمل بیاورد چرا که خسارت ناشی از انجام ندادن این کار به عهده اوست، البته در این حالت اگر عیب بسته بندی کالا معلوم و ظاهر باشد و متصدی حمل و نقل کالا بدون قید نداشتن مسئولیت کالا را تحویل گرفته باشد، مسئول خسارات وارده خواهد بود. ارسال کننده کالا می تواند تا زمانی که کالا در تصرف متصدی حمل و نقل است آن را با پرداخت هزینه هایی که توسط متصدی حمل و نقل به عمل آمده و نیز خسارات او پس گیرد اما در موارد زیر استرداد کالا از سوی ارسال کننده ممکن نخواهد بود: در صورتی که بارنامه توسط ارسال کننده تهیه و به وسیله متصدی حمل و نقل به گیرنده کالا ارسال شده باشد.
در صورتی که متصدی حمل و نقل، رسیدی به ارسال کننده داده و ارسال کننده نتواند آن را پس بدهد. در صورتی که متصدی حمل و نقل به گیرنده کالا اعلام کرده باشد، کالا به مقصد رسیده و باید آن را تحویل بگیرد اگر بعد از رسیدن کالا به مقصد، گیرنده کالا تحویل آن را درخواست کرده باشد متصدی حمل و نقل باید طبق دستور گیرنده کالا عمل کند. البته اگر متصدی حمل و نقل رسیدی به فرستنده کالا داده باشد تا زمانی که کالا به مقصد نرسیده، مکلف به رعایت دستور گیرنده کالا نخواهد بود مگر این که رسید به گیرنده کالا ارائه شده باشد. چنان چه گیرنده کالا آن را قبول نکند و یا این که هزینه و مطالبه متصدی حمل و نقل را نپردازد، متصدی حمل و نقل باید مراتب را به اطلاع فرستنده کالا برساند و کالا را به طور موقت نزد خود یا شخص ثالثی به صورت امانت نگهداری کند در هر حال مخارج و هر نقص و عیبی که در کالا به وجود بیاید به عهده ارسال کننده خواهد بود. چنان چه فرستنده یا گیرنده کالا در مدت مناسبی تکلیف کالا را معین نکنند، متصدی حمل و نقل می تواند کالا را با اطلاع دادستان محلی که کالا در آن جا واقع شده یا نماینده او به فروش برساند. اگر متصدی حمل و نقل نتواند ثابت کند که تلف یا گم شدن کالا به علت تقصیر فرستنده یا گیرنده کالا بوده یا ناشی از دستوراتی که یکی از آن ها داده است و یا این که به علت حوادثی بوده که متصدی حمل و نقل کالا نمی توانسته از آن جلوگیری کند مسئول کالای تلف یا گم شده خواهد بود. البته اگر در قرارداد حمل و نقل برای میزان خسارت مبلغی کمتر یا بیشتر از قیمت کالا توافق شده باشد، طبق آن عمل می شود.
هم چنین متصدی حمل و نقل در خصوص خسارت ناشی از تأخیر ارائه کالا یا نقص آن مسئولیت دارد و نیز مسئول حوادث و تقصیراتی است که در مدت حمل و نقل به وجود می آید. اگر گیرنده کالا میزان مخارج و هزینه هایی را که متصدی حمل و نقل آن ها بابت کالا مطالبه می کند، قبول نکند حق گرفتن کالا را ندارد مگر آن که تا پایان اختلاف مبلغ یاد شده را در صندوق دادگستری به امانت بگذارد.
موفق باشید


کــد پیگیری: 42305419 تعداد بازدید: 4014
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به موسسه آموزش عالی آزاد فاخر در شیراز است